Inhoud HKM Periodiek nr. 4-2021
Het laatste nummer van het Periodiek in dit jaar opent met een bijdrage van Aimée Mooiman over de voormalige UTD-fabriek op de Westkanaaldijk. De gebouwen van de fabriek bestaan 100 jaar en de nieuwe gebruiker, DeFabrique Evenementenlocatie, viert haar 20-jarig jubileum. Aimée schetst in dit artikel hoe een lijnolie- en mengvoederfabriek uitgroeide tot één van de bekendste evenementenlocaties van Nederland.
Deel 14 van de dorpswandeling van Ria Tijhuis – in navolging van De Pijper – gaat over de Kaatsbaan. Ooit beschreven als ‘De Kalverstraat van ons dorp Maarssen’. De auteur behandelt de vraag of de naam verwijst naar het kaatsspel dat hier rond 1700 beoefend zou zijn.
Tineke Barnveld beschrijft de geschiedenis van de klapbrug over de Vecht in Oud-Zuilen. Zij gaat ook in op de brugwachters, in het bijzonder Gerrit Schuijlenburg, de ‘explosieve brugwachter’.
Rob Franse interviewt deze keer Co Grootendorst uit de Bethunepolder. Hij vertelt onder andere het verhaal van de windhoos die in 1978 de Bethunepolder teisterde en een spoor van vernielingen naliet; gelukkig zonder ernstige, persoonlijke ongelukken.
De rijke Amsterdamse koopman Johanns Fahraeus overleed in januari 1821 op Bolenstein en liet een omvangrijke erfenis na. De notaris had drie volle dagen nodig om de boedel te beschrijven. Willem-Jan van Grondelle vertelt in zijn bijdrage wat er zich allemaal in het pand bevond.
In de rubriek Nieuwe boeken in de bibliotheek van de HKM bespreekt Piet Gentenaar het boek ‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart’ van Juliëtte Jonker-Duynstee en Edward Munnig Schmidt.
Hans Sagel schreef in dit Periodiek niet alleen een aflevering van de ‘Oude Schoenendoos’ over oude foto’s uit het bezit van Eric van Vredendaal, maar ook levert hij een bijdrage over tekeningen van Maarssen van de hand van de hervormde dominee Arie van der Kooi, die in 1930 in Maarssen beroepen werd.